LuciDesign

mediere

La mediazione è un modo di composizione amichevole, Conflitto, con un terzo specializzato come mediatore, in condizioni neutre, imparzialità, Privacy e libero consenso delle parti che hanno.

Unele definiţii ale medierii insistă pe rolul mediatorului în facilitarea comunicării părţilor şi stabilirea acordului, altele pun accentul pe tehnicile de mediere şi preocuparea mediatorului pentru integrarea intereselor părţilor.

Astfel, medierea “vorbeşte” despre o sumă de detalii tehnice, metode şi procedee reunite, dar şi despre măiestria mediatorului de a îmbina si utiliza instrumentele adecvate, la momentul oportun pentru desăvârşirea rolului sau eminent.

Când se compară cu judecata în instanţă, ca mijloc de rezolvare a disputelor, medierea oferă următoarele avantaje:

Viteza. Din momentul în care părţile au acceptat să se medieze, vor fi programate în cel mult câteva săptămâni. Cele mai multe sesiuni de mediere propriu-zisă ( excluzând pregătirile) durează de la câteva ore la întreaga zi, în funcţie de obiectul conflictului de soluţionat. Prin contrast, procedura judiciară durează de regulă mai multe luni sau, în cele mai multe cazuri, necesită ani buni pentru finalizarea judecăţii.

Riservatezza. Cele mai multe proceduri şi documente în instanţa de judecată sunt accesibile publicului spre deosebire de mediere unde sunt confidenţiale. Sesiunile de mediere sunt private, nu există “ consemnări publice” ca în instanţe, deci nimeni nu trebuie să ştie că părţile au o dispută. Ceea ce se spune într-o mediere nu poate fi utilizat ulterior în instanţă .

Costuri scăzute. Medierea nu necesită plata taxelor judiciare de timbru, onorariul mediatorului fiind rezonabil, prezenţa avocaţilor este opţională pentru părţi, iar verificarea condiţiilor de fond şi legalitate de către instanţa de judecată se face în cadrul unei proceduri necontencioase, pentru care părţile, con alcune eccezioni, non devono pagare le spese legali.

In altri paesi, Ci sono numerosi mediazione non-profit risolve le controversie relativamente minori come le controversie dei clienti, vicinato, il posto di lavoro o simili gratuito ( per-bene) o per una quota fissa. Società private di risoluzione delle controversie che media in particolare la clausola, lavoro, contratti o vertenze di lavoro o di altri casi in cui sia considerevoli somme saranno più costosi, ma di gran lunga più utile come costi, di procedimento dinanzi ai tribunali.

Correttezza. In media , parti controversia progettazione della soluzione in base alle esigenze comuni, fără ca jurisprudenţa, judecătorul sau legiuitorul să impună rezolvarea problemei lor . Mai mult decât atât, dacă părţile consideră că soluţia propusă nu este corectă, nu trebuie să o accepte.

Flexibilitate. In media, se poate dezvolta orice aspect legat de disputa ce are importanţă pentru părţi . De exemplu, la medierea unui divorţ, un cuplu poate depăşi reglementările legale stricte cu privire la partajul bunurilor şi stabilirea custodiei copiilor şi să găsească o înţelegere care în mod normal n-ar fi hotărât-o judecătorul, cum ar fi participarea fiecărui soţ la activităţile extraşcolare ale copiilor sau cui îi va fi încredinţat câinele familiei. Multe dispute conţin aspecte nedescoperite sau ascunse, iar medierea oferă un cadru în care acestea pot fi scoase la suprafaţă, evidenţiate şi discutate spre a deveni părţi într-o soluţie globală.

Stresul redus. Pentru multe persoane, participarea la procedurile judiciare generează temere şi disconfort. Părţile sunt obligate să participe la proceduri complicate, cu un scenariu de genul “ câştigătorul ia totul” şi intervine frustrarea de a fi dependent de un sistem unde se vorbeşte practic o limbă străină plină de termeni ciudaţi. Mediazione, dimpotrivă, este purtată în limba comună vorbită, nepreţioasă şi este condusă în cea mai mare parte chiar de părţile în dispută.

Succesul. Mediatorii independenţi şi serviciile de mediere relevă că în mai mult de 3 din 5 cazuri părţile sunt capabile să soluţioneze aspectele disputei, spre satisfacţia lor reciprocă.


În plus, medierea prezintă avantaje distincte, după cum urmează:

Pentru părţile aflate în conflict:

– costuri reduse ;

– caracterul confidenţial;

– găsirea şi acceptarea unei soluţii;

– participarea directă pentru găsirea unei soluţii;

– rapiditatea ajungerii la o soluţie în comparaţie cu un proces la instanţa de judecată;

– posibilitatea îmbunătăţirii relaţiilor dintre părţi;

– confortul afectiv.

Pentru instanţa de judecată:

– degrevarea instanţelor de judecată de numărul mare de cazuri;

– creşterea calităţii actului de justiţie;

– scăderea costurilor organizării proceselor din instanţă.

Pentru avocaţi:

– în mediere nici un caz nu este pierdut;

– onorariul poate fi mai mare, în funcţie de costuri şi durată;

– dosarul se soluţionează într-un timp scurt;

– confortul unui birou de mediere vs. sălile de judecata;

– può mantenere il controllo sul cartello, controllare carente in tribunale;

– carico di lavoro ridotto.